Az implantációs fogpótlásokról

Milyen implantációs fogpótlásokat alkalmaznak?

 

Fogászati implantátum beültetésekor a cél vagy a kivehető fogpótlás elkerülése, vagy pedig stabilitásának fokozása. Az első esetben az implantátumokra, mintha saját fogak lennének, rögzített fix fogpótlás készül, ami tökéletesen visszaadja a rágófunkciót, könnyen megszokható. Amennyiben nincs lehetőség megfelelő számú (teljes foghiány esetén állcsontonként 6-8) implantátum beültetésére, a kivehető fogpótlást lehet stabilizálni általában 2-4 implantátummal. Ezáltal ugyan megmarad a kivehető jellege, viszont a rágáskor és beszédkor jelentkező billentő erőkkel szemben sokkal ellenállóbb lesz. Székesfehérvári szájsebészeti és implantológiai centrumunkban az implantációs fogpótlások teljes választékával állunk pácienseink rendelkezésére.

 

Hány implantátum szükséges?

 

Ez a foghiány típusától függ leginkább. Egy fog hiánya esetén egy implantátumra természetesen elegendő. Amennyiben több fog hiányzik, a hagyományos implantológiai elvek szerint pótlandó foganként 1 db implantátumra van szükség. Az implantátumok száma azonban a fogak típusa, a csontkínálat, ill. egyéb tényezők függvényében csökkenthető. Székesfehérvári implantológiai centrumunkban szájsebész kollégánk egy személyes konzultáció során röntgen vizsgálatot követően Önnel közösen tervezi meg implantációs fogpótlását.

 

Mi az azonnali implantáció?

 

Azonnali implantációnak nevezzük azt a műtéti eljárást, amikor az eltávolított fog helyére közvetlenül az eltávolítás után helyezzük be az implantátumot. Ennek a módszernek az előnye, hogy nem kell várni a foghúzást követően a seb gyógyulására, valamint, hogy kisebb mennyiségű csont szívódik fel. Amennyiben a fog körül akut gyulladás van, a technika nem alkalmazható. Székesfehérvári implantológiai centrumunkban gyakorlott kollégáink biztonságosan, sikeresen alkalmazzák az azonnali implantáció technikáját.

 

Mi az azonnali terhelés?

 

Azonnali terhelés esetén a beültetett implantátumra rögtön ideiglenes fogpótlás készül. A technika csak megfelelő csontkínálat és csontminőség esetén alkalmazható, ha az implantátum kellően stabilan rögzíthető az állcsontban. A technika kismértékben növeli az implantátum elvesztés esélyét, valamint jelentős többletköltséggel jár. Az azonnali terhelésről bővebben implantológus kollégánk tud felvilágosítást adni Önnek.

 

Milyen a jó implantátum?

 

Ma a világon több száz fogászati implantációs rendszer van forgalomban, ezek közül nagyon sok azonos gyártósoron készül, csak különböző néven kerül forgalomba. A legtöbb implantátumot ma Izraelben, az Egyesült Államokban, Németországban és Svájcban készítik. Az egyes rendszerek között árban is nagy az eltérés. Hosszú távon semmiképpen nem javasolt, hogy a legolcsóbb implantátumot válassza, a középső árkategóriájú rendszerek azonban már megfelelő minőségűek. Azonban a legfontosabb talán az, hogy az Ön által választott orvos megfelelő tapasztalattal rendelkezzen az általa használt implantációs rendszer műtéti és fogpótlástani elemeivel egyaránt.