Az implantációs műtétekről

Mit kell tudni az implantációs műtétről?

 

A fogászati implantátum beültetése ma már rutin beavatkozásnak számít. Természetesen szükség van rá egy szájsebészeti ismeretekkel és tapasztalattal bíró orvos-fogorvos szakemberre, illetve egy megfelelően felszerelt fogászati rendelőre, ideális esetben egy szájsebészeti ambuláns műtőegységre. Székesfehérvári szájsebészeti és implantológiai centrumunkban az implantációs műtéteket steril műtőegységben végezzük a higiéniai és szakmai protokollok maximális betartás mellett.

 

Az implantátum beültetése teljesen fájdalommentesen történik, általában helyi érzéstelenítésben. A szájsebész kolléga érzéstelenítést követően metszést ejt a fogínyen, majd steril implantációs műszerkészlet segítségével behelyezi az implantátumot, vagy implantátumokat az állcsontba. Ezt követően a sebet varratokkal zárja. Ön az egész műtétből gyakorlatilag semmit sem érez. A műtétet egy kontroll panoráma röntgenfelvétel követi, majd megbeszélik az operáló orvossal a szükséges tudnivalókat és nyugodtan hazamehet, akár autót is vezethet.

 

Implantológiai centrumunkban van lehetősége az implantációs műtétet altatásban is kérni, aneszteziológus szakorvos felügyelete mellett, ennek részleteiről szájsebész orvosától, illetve a www.fogaszataltatas.hu oldalon talál bővebb információt.

 

Mi várható az implantációs műtét után?

 

A műtétet követően az érzéstelenítő hatásának elmúltával kisebb fájdalom előfordulhat, mely általában enyhébb, mint a foghúzás utáni fájdalom. Normális a műtétet követő napokban az arcduzzanat, az ödéma enyhítésére két napig az adott arcfél kívülről történő jegelése javasolt. Előfordulhat véraláfutás, kisebb-nagyobb bevérzések, melyek általában 5-8 nap alatt eltűnnek. Kezelőorvosa a szakmai protokollnak megfelelően antibiotikus kezelést ír elő Önnek, emellett szükség szerint fájdalomcsillapító szedése ajánlott. A gyógyulás alatt tejmentes diéta, dohányzási tilalom, valamint fokozott szájhigiéne, antiszeptikus szájöblögető használata javasolt. A varratok eltávolítása 7-14 nap után történik, ezt követően a csontosodás, ún. osseointegráció kialakulásáig hagyományos műtéti technika esetén az implantátumok az íny alatt steril környezetben gyógyulnak. Alsó állcsont esetén 2-3, felső állcsont esetén 4-6 hónap alatt alakul ki a végleges gyógyulás. Ezt követően az implantológus kolléga röntgen felvétellel ellenőrzi az implantátumok gyógyulását, majd felszabadítja az implantátumokat. Utóbbi művelet a beültetett implantátumok feletti ínyszövet eltávolítását és ún. gyógyulási csavar behelyezését jelenti. Az implantátum felszabadítás teljesen fájdalommentes. Ezután 1-2 hét alatt készül el a végleges fogpótlás.

 

Mikor van szükség ún. arcüreg emelő(sinus lift) műtétre?

 

Felső állcsont esetén amennyiben kevés a szájüreg és arcüreg közötti csont vastagsága, ún. arcüreg emelő, sinus lift műtét szükséges. A csontmennyiségtől függően ez a műtét történhet az implantátumok behelyezésével egy időben, vagy fél évvel az implantáció előtt. Az arcüreg emelő műtét teljesen fájdalommentesen elvégezhető, ilyenkor azonban ki kell várni az előírt gyógyulási időt (általában 6 hónap), az implantátumok azonnali terhelése nem javasolt.

 

Miért jó a csontpótló műtét?

 

A fogászati implantátumok alakját sematikusan egy csavarhoz lehet hasonlítani, van egy meghatározott hosszúságuk és szélességük. Elengedhetetlen, hogy az implantátumok felszínét minden irányban csont vegye körül. Azonban a korábban lezajlott gyulladásos folyamatok, vagy hosszú ideje fennálló foghiány miatt sokszor fordul elő, hogy tér 3 dimenziójában nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csontszövet az implantátumok befogadására. Ilyenkor csak abban az esetben helyezhető be fogászati implantátum, ha a hiányzó csontot valamilyen csontpótló műtéti eljárással helyreállítjuk. A csontpótlásnak a műtéti technika, illetve a felhasznált csontpótló anyag szempontjából is sokféle típusa van, a páciens egyedi anatómiai adottsága dönti el, hogy az implantológus, szájsebész orvos melyiket alkalmazza.